Pepparkakor
Pepparkakor är en sorts tunna, spröda kakor som får sin kryddiga smak av bland annat ingefära och kryddnejlikor. Tidigare var peppar en ingrediens i pepparkakor, dock inte längre. Pepparkakor förknippas med julen, men äts egentligen året om. Prova gärna en pepparkaka med lite grönmögelost till vinet.
​
Första dokumenterade ätandet av pepparkakor i Sverige daterar sig till 1300-talet. Pepparkakorna bakades ofta av nunnor, och såldes som medicin för diverse åkommor på apoteken. Man kunde t.ex bli ordinerad pepparkakor mot sitt dåliga humör av sin doktor, och fortfarande lever myten att man blir snäll av dem.
​
Pepparkakans dag firas den 9 december.
​
Ca 150-200 st
​
1 1/2 dl mörk sirap
3 dl socker
200 gram smör
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk mald ingefära
1 msk mald kanel
1/2 msk malda nejlikor
1/2 msk mald kardemumma
1 msk bikarbonat
10-11 dl mjöl
Kristyr
2,5 dl florsocker
1 st äggvita
1 krm ättiksprit
Häll gärna några i några droppar karamellfärg.
​
Häll sirap, socker och smör i en kastrull. Värm tills allt är smält. Tillsätt grädde och kryddor och rör om. Blanda bikarbonat med lite av mjölet och rör ner det i smeten. Tillsätt resten av mjölet. Arbeta samman degen, degen blir ganska lös. Låt den vila över natten. Ta fram degen 1 tim innan utbakning.
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord och tag ut kakorna med pepparkaksformarna. Lägg dem på bakplåtspapper eller smorda plåtar och grädda mitt i ugnen ca 5 min. Låt kakorna svalna på plåten.
​
Släpp loss kreativiteten och spritsa dina pepparkakor med kristyr.
Blanda samman ingredienserna till kristyren i en bunke. Gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Fyll struten med kristyr. Klipp ett litet hål för att spritsa mönster och dekoration. Spritsa kristyren på pepparkakan och låt den stelna.
​
Pepparkakor avnjutes bäst med ett glas kall mjölk.
​
​