top of page
pepparkakor-recept-bombadill.jpg
bombadill-kanelbullar-recept.jpg

Bombadills kanelbullar

Kanelbulle eller kanelsnäcka är ett vanligt förekommande bakverk i norra Europa och i Nordamerika. Kanelbullen introducerades då tillgången på ingredienser ökade efter första världskriget. 1999 instiftade Hembakningsrådet ”Kanelbullens-dag” som uppmärksammas den 4:e oktober varje år.

Ca 45 stycken

150 gram      smör
5 dl                mjölk
50 gram        jäst
½ tsk             salt
1 ½ dl            strösocker
2 tsk              mald kardemumma
13 dl              vetemjöl

 

Fyllning


100 gram      mjukt smör
1 dl                socker
3 msk             kanel

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till 37° (fingervarmt).  Smula jästen i en degbunke och tillsätt lite av degspadet.

 

Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet. Tillsätt salt, socker, kardemumma och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, ca 20-30 minuter.

 

Blanda samman smör, socker och kanel till fyllningen. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla varje del till en rektangulär platta. Bred på fyllningen och rulla samman och skär i bitar. Lägg i pappersformar. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda kanelbullarna mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Låt dem svalna på galler.

Vi har gjort traditionella kanelbullar men du kan även prova att fylla dem med t ex.
100 gram smör, 1 dl strösocker, 2 tsk vaniljsocker eller
100 gram smör, 1 dl strösocker, 2 msk kardemumma, 2 msk kanel eller
100 gram smör, 170 gram riven mandelmassa.

Kanelbullar avnjutes bäst med ett stort glas kall mjölk.

bottom of page