Bombadills kanelbullar
Kanelbulle eller kanelsnäcka är ett vanligt förekommande bakverk i norra Europa och i Nordamerika. Kanelbullen introducerades då tillgången på ingredienser ökade efter första världskriget. 1999 instiftade Hembakningsrådet ”Kanelbullens-dag” som uppmärksammas den 4:e oktober varje år.
​
Ca 45 stycken
​
150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
½ tsk salt
1 ½ dl strösocker
2 tsk mald kardemumma
13 dl vetemjöl
Fyllning
100 gram mjukt smör
1 dl socker
3 msk kanel
​
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till 37° (fingervarmt). Smula jästen i en degbunke och tillsätt lite av degspadet.
Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet. Tillsätt salt, socker, kardemumma och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, ca 20-30 minuter.
Blanda samman smör, socker och kanel till fyllningen. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla varje del till en rektangulär platta. Bred på fyllningen och rulla samman och skär i bitar. Lägg i pappersformar. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
​
Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda kanelbullarna mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Låt dem svalna på galler.
​
Vi har gjort traditionella kanelbullar men du kan även prova att fylla dem med t ex.
100 gram smör, 1 dl strösocker, 2 tsk vaniljsocker eller
100 gram smör, 1 dl strösocker, 2 msk kardemumma, 2 msk kanel eller
100 gram smör, 170 gram riven mandelmassa.
​
Kanelbullar avnjutes bäst med ett stort glas kall mjölk.
​
​