top of page
kontakt-bild-birgitta-bombadill.jpg

Hej!

Formidabelpris

I hela 12 år har Bombadill funnits!

Tiden får verkligen svindlande fort. Bombadills bakverk visades för första gången på Formex, nordens största designmässa i augusti 2007. Väl där vinner bakverken det åtråvärda Formidable priset i kategorin Lek. Juryns motivering löd:


Teddybjörnen Fredriksson bjuder GI Joe och Bratz på saft och bullkalas. Traditionen att göra mjukleksaker i plysch fortsätter med ny kraft. Och vem vill inte smaka på en härlig bit stoppad prinsesstårta?

Sedan dess har sortimentet vuxit från att bara bestå av små bakverk till att bland annat inkludera kuddar och pallar. Emellanåt hittar du även lite kläder eller andra finurligheter i sortimentet.

 

Textilkonditor

I mellan åt får jag frågan hur det kom sig att jag startade Bombadill och var ifrån jag fick idén. Många av de som frågar går själv i företagartankar och mitt råd till dem är att din vara eller tjänst måste uppfylla ett behov eller lösa ett problem. Men då kan man ju fråga sig vilket världsproblem en muffins i velour löser?

Med två underbara, men busiga bebisar i huset uppstod en saknad av mjuka, tysta, säkra leksaker som barnen ville leka med och som dessutom var vackra även fast de låg slängda i en salig röra. Precis som många andra barn tyckte mina raringar om att bjuda på låtsas kaffe och bjuda på de mest märkliga anrättningar i leken. Tårtan i trä var visserligen fin men den lät när den bankades med i parkettgolvet och gjorde ont när den av misstag hamlade i lillebrors huvud. Bakelserna klarar att tuffa lekar, de gör ingen illa och erkänn att det är lite roligare att plocka upp söt prinsesstårta från golvet än att trampa på vasst lego. Mina pojkar har vuxit och är tonåringar nu, och småbakelserna har plockats undan men kuddarna kivas de fortfarande om i soffan. Vem ska ha bananen och vem får dammsugaren idag?
 

Hållbart och humant

Redan på ritbordet utformas produkterna för att tåla lek, utan oro för säkerheten. Som exempel väljs broderier i möjligaste mån framför pärlor och andra lösa föremål. Produkterna är CE-testade och tillåtna för barn från 0-3 år i enlighet med gällande lagar. Materialen är valda med omsorg, ÖKO-tex producerade textiler och polyesterfiberfyllning av hög kvalité.

Jag har valt att samarbeta med en mindre producent i Shenzhen, en producent som inte bara följer International Council of Toy Industies (ICTI) riktlinjer utan som även delar mina miljö- och medmänskliga värderingar. En säker fabrik ur brand och olycksfallssynpunkt med välfungerande maskinpark och ordentliga personalbostäder, bra mat- och hygienutrymmen, rättvisbehandling och en lön som går att leva på.

Det ska inte bara vara fina, säkra, hållbara och roliga leksaker att leka med, de ska vara schysst tillverkade också.

Vänliga hälsningar

Birgitta

bottom of page